zaterdag 12 november 2016

Geschonden integriteit

"Onderzoek laat zien dat we gebrek aan kennis of competentie nog wel willen vergeven wanneer iemand zijn excuses aanbiedt.
Maar bij integriteitsproblemen werkt dat niet.
Omdat we geloven dat dit iets zegt over wie de ander 'echt' is.
Over diens karakter.
En we geloven niet dat dit zomaar verandert."

Ben Tiggelaar, gedragsonderzoeker, trainer en publicist

Bovenstaande is een alinea uit de column in het NRC van Ben Tiggelaar, met als thema: "Het echte probleem met Donald Trump als leider". Zijn woorden hebben me de afgelopen dagen bezig gehouden en ik waag me aan een paar woorden van mijn kant.

Vertrouwen is een kernwoord. "Leiders die we vertrouwen zijn eerlijk, handelen ethisch en nemen hun verantwoordelijkheid. Op het werk en thuis."
Herken je dat? Je kijkt tegen iemand op, iemand die een bepaalde verantwoordelijkheid heeft in maatschappij of kerk. Maar op een dag hoor je zo'n vreselijk verhaal over deze persoon, een verhaal wat gaat over ontrouw en onverantwoordelijk gedrag, je kan er even geen kant meer mee op. Ongeloof overheerst, totdat je bevestigd krijgt dat het de waarheid is. Wat een enorme afkeer kan je krijgen van de persoon die je tot voorkort nog zo vertrouwde. Waarvan je aannam dat alles wat hij of zij zei, op waarheid beruste en het ook in eigen leven waarmaakte.


Zo is het ook in Amerika gesteld. Donald Trump, het bewijs ligt er, liegt makkelijk en beledigt zwakkeren stelselmatig. Hoe kan deze man het vertrouwen nog herstellen? Moeten we die struggles voor 't gemak maar door de vingers zien en vol vertrouwen de Trump-toekomst ingaan? Of erger nog, hoe naïef zijn ook mensen in Nederland, die zich christen noemen, door te denken dat dat allemaal verleden tijd is? Door te geloven dat deze man vóór het leven is... terwijl hij Gods heilige geboden stelselmatig overtreedt?

Hoe integer ben je dan zelf?

We hechten toch nog wel aan waarden als eerlijkheid, verantwoordelijkheid en behulpzaamheid? Ten diepste zeer Bijbelse waarden. "Laat uw ja, ja zijn en uw nee, nee," staat er in Jacobus 5:12, "...anders zult u hiervoor gestraft worden.” Gewoon ja is ja en nee is nee, je hoeft niet moeilijk te doen, of zeer geestelijk te willen klinken door er een eed aan vast te plakken. Jezus roept ons op tot eenvoudige oprechtheid. Spreek gewoon de waarheid, wees eerlijk.

Karakter is datgene wat je hebt als niemand kijkt

Dean Martin

En het blijkt uit onderzoek: hier hechten wij doorgaans zwaar aan. "Maar wie eenmaal het hellende vlak betreedt en daarin volhardt, kan niet anders dan de moraal bagatelliseren." (Tiggelaar)

Het komt mij uiterst vreemd voor als gezegd wordt dat Trump "winst is voor het ongeboren leven, het gezin en traditionele waarden." (Diederik van Dijk, SGP-senator)
Nee, kennelijk hecht ik dan iets meer dan de gemiddelde christen aan Bijbelse normen en waarden. Kennelijk veeg ik dan iets minder makkelijk met de bezem iemands verleden (hoewel, is het wel verleden...?) uit. Kennelijk kunnen ook wereldleiders bij mij over een grens gaan als het gaat om geloofwaardigheid.
Hoe ligt dat bij jou?


Vertrouwen. Wie kunnen we eigenlijk vertrouwen? Is ons hart niet "...arglistig boven alles, ja, ongeneeslijk is het, wie zal het kennen?" (Jesaja 17:9)
Maar o heerlijke verlossing! Jesaja gaat verder: "Ik, de HEERE, doorgrond het hart, beproef de nieren.(...) Genees mij, HEERE, en ik zal genezen worden. Verlos mij, en ik zal verlost worden, want U bent mijn lofzang!"

Is Hij niet ten diepste de enige die écht geloofwaardig is?

For we trust in our God
And trough his unfailing love
we will not be shaken
For we trust in our God!

Want wij vertrouwen in onze God
En door Zijn trouw
Zullen wij niet wankelen
Want wij vertrouwen in onze God!Liefs van Henny

3 opmerkingen:

 1. Ik heb erg te doen met de inwoners van Amerika. Het is nu een zeer verdeeld land. Nooit eerder waren er zoveel demonstraties na de verkiezingen. God bless America...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat dacht je van koning David, met z'n overspel en moord... is dat geen integriteitsprobleem dan?
  Hij kreeg vergeving van God. Maar in deze wereld anno 2016 vast niet.
  Amerika heeft geen christelijke partijen zoals Nederland dus als je wilt stemmen dan stem je niet op een christelijke partij.
  Misschien is het ook beter om te kijken naar de partij en haar standpunten dan specifiek naar een persoon, maar je weet wel dat ongeboren leven wordt beschermd. Hoe kun je daar vraagtekens bij hebben...?
  En een filmpje van Pence over het Israel-standpunt... dat vond ik geweldig. Ongelofelijk zelfs.

  Wat is het alternatief? Hillary? Die doet niet anders dan liegen en bedriegen. Het ongeboren leven heeft volgens haar geen grondwettelijke rechten, tot in de negende maand kun je met een baby doen wat je wilt (zie hiervoor het fb-account van Melody Green) ... Hillary staat voor alles wat anti-christelijk is, en heeft een corrupte achtergrond. Voor geld doet en laat ze alles.

  Demonstraties na de verkiezingen ... wij weten niet van de hoed en de rand maar er is veel meer gaande achter de schermen. Er worden bv advertenties geplaatst waar mensen voor aardig wat geld kunnen "demonstreren tegen Trump".
  Dat zal niet met elke demonstratie zo zijn maar het wordt op deze manier aangewakkerd. Obama als de nog zittende president zou tot rust en kalmte moeten manen maar dat heb ik nog niet echt gezien.
  En dan nog wat: waar is het accepteren van de verkiezingsuitslag zoals het normale beschaafde mensen betaamt?
  Ze vinden het vreselijk dat Trump het is geworden, maar is geweld dan het antwoord? Hillary zou de verkiezingsuitslag gewoon accepteren zei ze, maar in werkelijkheid schort het er nogal aan, zeker bij haar aanhangers.

  Ik ben het ook niet eens met een paars kabinet bijvoorbeeld, maar demonstreren en geweld gebruiken tegen de uitslag van eerlijke democratisch gehouden verkiezingen is wel erg opruiend.
  Zeker als aanhangers van een partij die tegen wapenbezit is, ook zo'n thema waar we als niet-Amerikanen zo anders tegenaan kijken..,.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met je eens dat koning David ook geen onbeschreven blad was. Het gaat me er ook niet om dat er geen vergeving mogelijk is, maar dat schending van vertrouwen tot de bodem van ons bestaan gaat. En dat vertrouwen terugwinnen zal welhaast onmogelijk zijn.

   Ik sluit met graag aan bij Willem J. Ouweneel: "Het gaat God helemaal niet om de Obama’s en de Trumps. Dat is voor God niet zo interessant. (...)In Spreuken lees je dat het lot dat wij werpen bestuurd wordt door God. Over wat voor ons toeval is, zegt Spreuken: dat ligt in Gods hand. God kan dus ook verkiezingen beïnvloeden. In de tweede plaats lees je in Spreuken dat God de harten van koningen neigt als waterbeken. Uiteindelijk kunnen ze zich alleen maar bewegen tussen de grenzen die God stelt. Dat is een geweldige troost en bemoediging. (...) Maak je geen zorgen, laat je niet in paniek brengen. Kijk naar Hem die zit aan Gods rechterhand."
   (http://www.cip.nl/god/november-2016/59305-willem-ouweneel-legt-uit-wat-danil-5-met-donald-trump-te-maken-heeft/IMpnqpDrHGLrJMJpIHHsLHJoJEHIL)

   Verwijderen