maandag 24 oktober 2016

Sta eens even stilHet is goed om op bepaalde momenten van je leven even stil te staan. Achterom te kijken, te overdenken waar je nu staat en te denken aan de toekomst. Nee, niet dat je dit dagelijks moet beoefenen, maar minimaal één maal per jaar lijkt me geen slechte gewoonte. Ik kies daarvoor mijn geboortedag. Of misschien kies ik wel niet, deze mijmeringen overkomen me op zo'n dag gewoon. Of ik wil of niet, ik moet terugdenken aan vervlogen jaren. Langer of korter geleden, op zo'n dag ben ik veel met het verleden bezig. Maar niet alleen het verleden neemt zo z'n plaats in, ook het heden moet het ontgelden. En ik moet eerlijk bekennen: dat is voor mij dagelijkse kost voor mijmeringen. Vaak niet heel vernieuwend en ook niet erg oplossingsgericht. Nee, dan de toekomst. Daar valt nog wel wat over te zeggen. Of toch niet?

Ik wil het vandaag eens hebben over dingen die fout zijn gegaan in het verleden, dingen waar ik vandaag de dag nog tegenaan loop (en jij misschien ook wel). Maar ook de goede voornemens voor de toekomst. Want daar ben je uiteindelijk mens voor. Goede voornemens houden de mens scherp, vernieuwend en eerlijk.


"Je gedachten worden je woorden en daden.
Waar de geest gaat, volgt de man."

Veel wijsheid staat opgetekend in Jesus Sirach*, een onbekend en wellicht onbemind Bijbelboek, maar zeker de moeite waard om van te leren. Vandaag, de dag van mijn geboorte, lees ik een wijze raad:

"Vertel een gerucht nooit verder, vertel het vriend noch vijand, heb je iets gehoord, neem het mee in het graf, wees niet bang, het breekt niet uit je los.
Een dwaas krijgt weeën van een gerucht, zoals een vrouw van een kind.
Doe navraag bij je vriend, hij heeft het misschien niet gedaan en heeft het misschien niet gezegd. En heeft hij het wel gezegd, zorg ervoor dat hij het niet opnieuw zegt.
Doe navraag bij je vriend, want er wordt vaak geroddeld, geloof niet alles wat er wordt verteld."

Wow, mooi en zo concreet! Ga even naar je binnenkamer en vraag jezelf af: hoe vaak ben ik niet op een kwaad gerucht ingegaan? Hoeveel weeën heb ik gekregen van een gerucht? Hoe sporadisch heb ik wijselijk mijn mond gehouden en heb ik wijselijk eerst navraag gedaan bij de betreffende personen? Hoe dikwijls heb ik direct geloofd wat er werd verteld?
Gaat jouw hoofd, net als het mijne, steeds verder buigen? Bekruipt het schaamrood ook jouw kaken?

"Mogen de woorden van mijn mond en de overleggingen van mijn hart 
U welgevallig zijn, o HEERE, mijn Rots en mijn Verlosser."
Psalm 19:1

Maar nu de goede kant van het verhaal. Dat moment waarop ik goede voornemens maak. Waarop ik dankbaar ben voor jaren van leven waarin ik mocht vallen en opstaan. Waarin ik wijsheid mocht leren. Waarin ik, door bewust met God te leven, bedachtzamer geworden ben. Waarop ik goede voornemens mag maken voor de toekomst, en daarbij al mijn hoop en verwachting mag stellen op de liefhebbende Vader.

Behold the Father's heart
the mystery He lavishes on us
as deep cries out to deep
Oh, how desperately He wants us!


Aanschouw het Vaderhart
het mysterie dat Hij aan ons schenkt
als diepste kreten uit de diepte
O, hoe graag wil hij ons!


Je kunt leren om je gedachten te beoordelen in het licht van de Bijbel, en slechte gedachten afwijzen. Als je dat doet, komen ze ook niet zo gauw je mond uit.
Het leven wordt zo mooi als slechte gedachten geen kans krijgen, en dat is echt mogelijk. De relatie met de mensen om je heen wordt zo fijn als je woorden hen niet kwetsen, en dat kan je leren.

"Vader, Ik wil heel graag zo denken en zo spreken dat U er blij mee bent.
Op U vertrouw ik en U redt mij uit moeilijke situaties."Then sings my soul
How great Your love is

Dan zingt mijn ziel
Hoe groot Uw liefde is

Liefs van Henny*Jezus Sirach is een relatief onbekend Bijbelboek (en als apocrief of deuterocanoniek boek alleen in de katholieke versie opgenomen) dat staat in de traditie van de wijsheidsliteratuur. Daarin wordt besproken hoe je als mens het beste in goede verhoudingen met jezelf, met God en anderen kunt leven.

8 opmerkingen:

 1. Mooi Henny dankjewel.
  En van harte met je verjaardag.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi, Gefeliciteerd met je verjaardag.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wijze lessen op een dag dat je automatisch over je leven gaat nadenken. Ik heb het ook altijd rond mijn verjaardag. Dan denk ik aan hetgeen achter me ligt (niet al te best) en strek ik me uit naar wat voor me ligt (hoopvol) want God heeft het goed met ons voor. Wens je Zijn zegen voor in je nieuwe levensjaar.

  BeantwoordenVerwijderen