maandag 19 september 2016

Niet meer bang

Er is een kinderliedje wat zingt:

Je hoeft niet bang te zijn
al gaat de storm tekeer.
Leg maar gewoon je hand
in die van onze Heer.

Je hoeft niet bang te zijn
als oorlog komt of pijn.
De Heer zal als een muur,
rondom je leven zijn.

Je hoeft niet bang te zijn
al gaan de lichten uit.
God is er en Hij blijft,
als jij je ogen sluit.

Mooi he?
Maar ben jij ook zo'n volwassen persoon die het schattig vindt als kinderen dit zingen, maar die, als het erop aankomt, vuurbang is? Angst voor ziekte, angst voor neerstortende vliegtuigen, angst voor oorlog, angst voor de IS, angst voor de toekomst, angst voor verandering, angst voor de dood, ...

Angst regeert de politiek, angst regeert de kerk, angst regeert ons persoonlijke leven. En nee, dat is niet overdreven. Sla de krant er maar op na of kijk het journaal. Als je al niet angstig was, dan word je het terstond. Je moet wel heel cool zijn, wil je niet op z'n minst onrustig worden door alles wat er gaande is.

Joke Zonneveld - Wanhoop

Iemand die zich de laatste tijd veel over, of eigenlijk t├ęgen, angst uitspreekt, is Damiaan Denys, psychiater en hoogleraar filosofie. Denys in een interview over angst: "De angst voor aanslagen is onredelijk, want de kans dat je als individu wordt geraakt, is bijzonder klein. Gewond raken of overlijden bij een verkeersongeval ligt veel meer voor de hand. Toch zijn we niet bang voor het verkeer." De angst voor zaken die ons waarschijnlijk niet zullen overkomen zit in het onvoorspelbare. "Zo werkt ons brein. Als iets dagelijks voorkomt, wennen we daaraan. Maar als het onvoorspelbaar is, krijgen we er een grote angst voor", aldus de psychiater.

Voormalig docent journalistiek Ralf Bodelier brengt ons goed nieuws: "We leven in een veel betere maatschappij dan pak 'm beet vijftien jaar geleden, maar dat lees je niet in de krant. Doordat alleen de ellende wordt beschreven, lijkt de samenleving door en door verrot. En dat is niet zo. Alleen de uitzondering wordt beschreven, niet de normale gang van zaken."

Dit is prima lectuur voor een angsthaas als ik ben. Want ook al heb ik al het een en ander van het leven gezien, en een heel aantal afdelingen van het ziekenhuis leren kennen... heel diep in mijn hart leeft een schrikkerig en bang gevoel. En dat steekt zo de kop weer op als ik een sirene hoor op een tijdstip dat mijn zoon onderweg naar huis is. Of als we zojuist een vliegreisje geboekt hebben en elders in deze wereld gaat het mis met het landen van zo'n toestel. Over regelrechte aanslagen op vliegvelden nog maar te zwijgen.

Maar toch. Ik besluit om me niet te laten regeren door angst. Om me mijn levensplezier niet te laten vergallen door dingen die mogelijk ooit nog eens in de toekomst kunnen gaan gebeuren... heel diep in mijn hart leeft een diep vertrouwen en een gerust gevoel. En dat steekt zo de kop weer op als ik in mijn Bijbel lees. Neem nou Jesaja 41:10:

"Wees niet bang, want Ik ben bij je.
Vrees niet, want Ik ben je God.
Ik zal je sterken,
Ik zal je helpen,
je steunen met mijn onoverwinnelijke rechterhand."

Ik weet niet hoe het jou vergaat, maar mijn angst smelt als sneeuw voor de zon!


Maranatha!
Kom spoedig Heere Jezus!

Liefs van Henny

3 opmerkingen:

  1. Amen! Het is zo belangrijk waar we onze focus op leggen, focussen we op alle negatieve omstandigheden, hetgeen we in de krant lezen of op het nieuws voorbij zien komen, of focussen we ons op Jezus en Zijn woord? Door te focussen op zijn Woord, veranderd angst in vreugde, hoop en vertrouwen.

    In Filippenzen 4:6-7 beschrijft Paulus: Wees over niets bezorgd, maar vraag God wat u nodig hebt en dank hem in al uw gebeden. Dan zal de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, uw hart en gedachten in Christus Jezus bewaren.

    Hoe angstig een situatie ook is, door je te focussen op God, Zijn Woord en je dankbaarheid te uiten, zorg je ervoor dat de vrede van God zich gaat openbaren in je leven en deze vrede zal je bezorgdheid overwinnen!
    Fantastisch toch? :)

    BeantwoordenVerwijderen