zondag 21 augustus 2016

Uit de boot stappen

"Als je op het water wilt lopen, moet je uit de boot stappen" *

Verlang jij naar groei in je leven? Ben jij het bankhangen zat? Ben jij het beu om je altijd te laten leiden door angst? Verlang je ernaar, misschien wel heel stiekem, om uit de boot van je voorspelbare en comfortabele leventje te stappen? Hoor je Jezus roepen? Is het je verlangen om Hem te volgen, altijd en overal?
Lees dan even verder.

Het was avond geworden. Jezus, die de hele dag samen met zijn leerlingen opgetrokken was, wilde even alleen zijn. Hij had gewoon tijd voor zichzelf nodig. Dan kon hij rustig nadenken en in stilte praten met zijn Vader. Stille tijd. Mens... als wij!
Hij stelde zijn leerlingen voor om met het schip het meer op gaan. Daar kon hij hen wel blij mee maken, want het waren immers grotendeels vissers van beroep. En de passie over de gaven en talenten die je in de loop der jaren ontwikkeld hebt, raak je nooit meer kwijt. Dus ze hadden niet veel aansporing nodig.


Maar eenmaal midden op het meer gekomen, begon het te waaien. En niet zo'n klein beetje... wel zo erg dat zelfs deze doorgewinterde vissers de kluts kwijt raakten. De angst sloeg hen om het hart: hoe hielden ze dit scheepje in bedwang?
En alsof dat niet genoeg was, zagen ze iemand over het water naar hen toe komen. Dit kon niet anders dan een spook zijn! De gedachten tolden door hun hoofden en grote paniek nam hen in bezit. Deze paniek werd niet minder door de stem die ze hoorden: "Ik ben het, wees niet bang".
Hoorden ze dat goed...? 
Petrus, haantje de voorste als hij altijd is geweest, riep direct terug: "Als U het bent, geef mij dan bevel om over het water naar U toe te komen!"

Wat in de wereld bewoog Petrus om uit die hevig schommelende boot te willen stappen?
Wat in de wereld beweegt jou om het verlangen waar te maken om uit je comfort-zone te stappen? Of misschien is het wel helemaal geen comfort-zone, maar een storm-op-zee-periode in je leven... maar het verlangen naar groei, naar uitstappen is groot.
Of moeten we de vraag van de andere kant benaderen: wat in de hemel beweegt God om Petrus de moed en het vertrouwen te geven om over de reling te stappen? Wat in de hemel beweegt God om jou het verlangen in jouw hart te geven om Petrus na te doen?

Ik heb geen idee. Wat ik wel weet is dat het nooit je eigen verlangen is, dat het nooit buiten Gods wil en Gods voorzienigheid om gaat. God heeft een plan met jou, met jouw leven, met jouw gaven, met jouw talenten. En wellicht vindt Hij het tijd worden dat je er eens daadwerkelijk mee aan de slag gaat. Misschien blijf je veel te lang in je veilige boot hangen en wordt het tijd om stappen in geloof te zetten.

"Jezus zei: Kom!
En Petrus klom uit het schip en liep op het water om bij Jezus te komen." 

Wat zal Jezus trots geweest zijn op zijn discipel. Nog niet heel lang geleden zei Hij: "ga weg satan..." Tegen dezelfde Petrus. En nu...? Ik kan me zo voorstellen dat er tranen in zijn sprongen van verbazing en van trots!
Maar dit water-loop-avontuur van Petrus duurde net zo lang als dat zijn geloof op de top van de berg was: "...maar toen hij op de sterke wind lette, werd hij bang. En toen hij begon te zinken, riep hij: Here, red mij!" 
Dat was een avontuur van korte duur! Ondanks de storm liepen zijn voeten over die golven! ... en toen hij zich dat realiseerde... begon hij te zinken.


Herkenbaar?
Realiseer jij je ook de onmogelijkheden, je angst, je vastklampen aan zekerheden, je hypotheek, je baan, je ...
En wat doe je? Zak je weer achterover op je bank in je boot? Laat Petrus, laat die ander, maar uitstappen. Ik blijf toch liever hier zitten.

Wat jammer. Want weet je wat je dan nooit zult ervaren?

"Jezus stak meteen zijn hand uit,
greep hem vast, en zei:
kleingelovige, waarom heb je getwijfeld?"

Je zult het maar moeten missen!


En als de golven overslaan,
dan blijf ik hopen op uw naam.
Mijn ziel vind rust want in de storm bent U dichtbij.
Ik ben van U, en U van mij!

Liefs van Henny* Dit is de eerste blog n.a.v. het boek van John Ortberg.

4 opmerkingen:

 1. Mooi, aansporend geschreven. Voor mij was gaan bloggen buiten het veilige Funky Fish wel een soort uit de boot stappen. Ik had toen geen idee hoe het werkte: een eigen website. Ben blij met mijn stap, God is erbij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wow!! Fijn dat je merkt dat God erbij is, dan zegent Hij jouw stap uit de boot! En het geeft zoveel voldoening, zoveel meerwaarde aan je leven.

   Verwijderen
 2. Stappen maken in geloof. Bedankt Henny... Dit is al de tweede keer dat dit op m'n pad komt. Gods zegen ��

  BeantwoordenVerwijderen