zondag 14 augustus 2016

Een goede reis gewenst!

Reizen. Een niet alledaagse bezigheid. Althans, voor de meesten van ons niet.
Eigenlijk doe ik het wel graag: mezelf verplaatsen van A naar B, uitzoeken hoe, wat en waar, m'n bagage nauwkeurig nagaan, plannen maken, en last but not least: andere culturen snuiven.
Ik ben er de achterliggende weken weer achter gekomen dat reizen zo mogelijk nog interessanter is dan je bestemming bereiken. 


Het gaat niet alleen om de bestemming. Het gaat om de reis.

Reizen heeft zo z'n charmes. De grootste daarvan vind ik dat je niet weet wat er achter de volgende heuvel komt. Het is het heerlijke onzekere van de reis: wat gaat het me brengen? Welke vergezichten krijg ik nog te zien? Welke cultuur mag ik proeven?

Je kan je reis ook als noodzakelijk kwaad zien. Jij en je geliefden stappen in je afgeladen auto, en sjezen over talloze snelwegen zo snel mogelijk naar je vakantiebestemming.
Het heeft ook zo z'n charmes. Je krijgt wellicht een echt vakantiegevoel als je samen met duizenden andere Nederlanders files in Europa produceert. Je zwaait naar elkaar, ontmoet elkaar op de parkeerplaatsen, eet allemaal je van tevoren klaargemaakte broodje kaas, en ... je voelt je zowaar een beetje thuis. Het zijn tenslotte allemaal Nederlanders!
En uiteindelijk bereik je je bestemming. Dat was in ieder geval van tevoren geboekt.
Ons leven kan je vergelijken met een reis. Een niet onbekend beeld. Ik denk alleen al aan de vele liederen die over de levensreis gedicht zijn en op honderden verschillende manieren worden uitgevoerd.

'k Ben reizend naar die stad,
waar Christus 't licht zal zijn,
om eeuwig daar te zijn bij Hem,
bevrijd van zorg en pijn.Vroeger hoorde ik wel eens de toch wel dreigende uitspraak: "... op reis te zijn naar een nimmer eindigende en allesbeslissende eeuwigheid."
En ach, het is waar. Maar de uitspaak heeft voor mij geen bedreigende lading meer. Het is een heerlijk en ook vertrouwd vooruitzicht, die eeuwigheid. En weet je wat ik nou zo prettig vind? Dat ik niet weet hoe het eruit zal zien! Ging ik daar vroeger allerlei voorstellingen van maken, nu laat ik het los. Het zal vele malen mooier, heerlijker en fantastischer zijn dan wij mensen kunnen beredeneren en begrijpen. En het feit dat we het niet weten, houdt ook een prettige verrassing in. Geen idee. Vader weet dat het goed zal zijn.

Maar laten we het nu nog even over die reis hebben. Hoe reis jij? Behoor jij tot die groep van snelle doorreizigers, zich vastklampend aan de bekende 'broodjes-kaas' en proberend zo snel mogelijk door dit leven te vliegen?
Of behoor jij tot die reizigers die genieten van elke stap die ze zetten, elke bocht in de weg en elke hobbel op het pad? Ja, ik zeg bewust: genieten!


Ga niet pas genieten als je denkt dat je je bestemming bereikt hebt. En dat kunnen ook tussen-bestemmingen zijn: je perfecte baan, je droomhuis, je ideale kinderen, ...

Geniet van de reis op zich!

Wat is het heerlijk als je mag genieten van de kleine dingen van elke dag. Gewoon, omdat je de zekerheid in je hart meedraagt: het plan voor jouw leven staat vast. Je zult enorm veel meemaken, hoogte- en dieptepunten, geluk en verlies, alleen of samen, ...
Maar ook jouw eindbestemming staat vast: geluk en hoop!

Maar wat nou als er op 't moment niet veel te genieten valt in je leven? Als de reis uitputtend en zwaar is? Als je bijna geen benen meer hebt om op te staan, als je rugzak vele malen te zwaar is en je bijna omkomt van de dorst?

Sta dan even stil. 
Hef je hoofd omhoog...


What if the path you choose becomes a road
The ground you take becomes a home
The wind is high, but the pressure's off
I'll send the rain wherever we end up
Wherever we end up

I am the wind in your sails!


Ik ben de wind in jouw zeilen

En jouw eindbestemming staat vast: een hoopvolle toekomst. Nimmer eindigend...!

Liefs van Henny
Geen opmerkingen:

Een reactie posten