woensdag 20 juli 2016

Minder is meer

Binnenkort sta ik op de rommelmarkt. We hebben weer een heleboel spullen verzameld die weg kunnen voor leuke prijsjes. Zo in de loop der jaren ruimt het hier in huis best op.
Het is nou eenmaal een van mijn goede voornemens om het principe 'less is more' meer en meer te gaan toepassen in mijn leven.


Alle spullen om je heen doen wat met je. Alles heeft een betekenis, over alles kun je nadenken, alles neemt ruimte in in je hoofd. En dat laatste is precies waar 'm de schoen wringt: ik wil meer ruimte om me heen en zodoende ook in m'n hoofd. Minder afleiding, meer geconcentreerd genieten van wat er toe doet en wie er toe doen in mijn leven.

En dat resulteert kortweg in opruimen. Ontdoe jezelf van ballast en creëer ruimte.
Misschien lijkt het je wat overdreven. Dat dacht ik aanvankelijk ook. Maar ik moet je eerlijk zeggen dat ik het ondervonden heb en dat ik er enthousiast over geworden ben.


Ik geef toe, ik was best een verzamelaar. Er zijn een heleboel mensen die lang niet zoveel spullen verzamelen en vanuit zichzelf al veel meer basic leven. Maar toch... in mijn omgeving zijn dat er niet heel veel. De meesten hebben toch een aardig huis vol spullen, inclusief garage, schuur, zolderkastjes en evt. nog bergruimte elders.

Toegegeven, het is een hype: less is more, minder is meer. Het past ook precies in het mindfull cultuurtje van vandaag. Bewuster leven, meer genieten, leven vanuit rust.
Centraal staat de vraag:

wat doet er nou werkelijk toe in mijn leven?

Marie Kondo is gespecialiseerd in opruimen en heeft er boeken over gepubliceerd. Haar bestseller is "Opgeruimd". Volgens de opruim-goeroe ga je bij ieder kledingstuk, elk boek en ieder voorwerp na: "does it spark joy?" Dit is inmiddels een wereldberoemde uitspraak geworden en vrij vertaald kun je hem gebruiken als: “geeft dit mij een blij gevoel?” 
Als het antwoord ja is, mag het blijven. Is het antwoord nee, dan moet het weg.
Ze is heel drastisch en ook geeft ze een wat spirituele lading aan spullen, maar desalniettemin is het zeker de moeite waard om er kennis van te nemen.
Haar tweede boek, "Spark Joy" (nederlandse uitgave), staat vol tekeningetjes hoe je het beste op kunt ruimen. Heel grappig en herkenbaar vond ik haar uitleg dat je niet moet gaan wonen in een huis dat de hele dag tegen je praat. Weg dus met al die blikken met SUIKER en PASTA erop. En niet teveel van die leuke quotes aan de muur.


Overigens is het grappig om even te zoeken op internet naar opruimcoaches. Er zijn er nogal wat die hun werk gemaakt hebben van het begeleiden van mensen die moeite hebben met opruimen. Je kan kiezen uit menige opleiding voor dit vak. En ik denk dat je een dienstbaar beroep uitoefent als opruimcoach!

Graag deel ik mijn overpeinzingen met je als het gaat om een opgeruimd huis.
Allereerst doet het mezelf goed om minder 'afleiding' om me heen te hebben. Ik hoef m'n aandacht niet te geven aan al m'n spulletjes (inclusief het schoonhouden ervan), maar kan m'n tijd aan wezenlijker dingen besteden.
En alles wat mag blijven, ruim ik overzichtelijker op. Dat bespaart enorm veel zoek-tijd en frustratie-tijd.
Daarbij dien je ook nog je medemens door op te ruimen. Dat betreft met name je klerenkast: Dorkas is weer blij met jouw kleren. En door minder te kopen, dien je ook nog onze planeet. Minder kopen betekent minder produceren. En daar is heel de aarde bij gebaat!
Verder heb ik ontdekt dat opruimen ook een soort loslaten betekent. Loslaten in de zin van "je pinnen niet te vast inslaan", je bent hier maar voor een poosje. Voordat je het weet zal je écht moeten loslaten omdat je eeuwig in het huis van de Vader mag gaan wonen. En ach... dan verbleekt je verzamelwoede, je aardsgerichtheid, je hebbe-en-houen-mentaliteit.

Zomaar wat opruim-beschouwingen. Doe ermee wat je wilt. Kijk eens om je heen in je huis, met bovenstaande in je achterhoofd.
En wie weet... zie ik je op de rommelmarkt! Niet om mijn overbodige spullen te kopen, maar om ook je overbodige spullen te koop te zetten!


liefs van Henny

4 opmerkingen:

 1. Mooi blog en herkenbaar. Ik ken dat eerste boek dat je noemt. Ik heb dat bij mijn kleding niet toegepast. Zag al een berg op de vloer, die ik daarna weer moest opruimen...Verder best een idee hoor; voelen wat iets voor je betekent. Ik heb ook iets dergelijks beschreven in: http://www.annderverhaal.nl/2016/01/07/geen-zin/

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Er is veel veranderd sinds ik 'geen zin' schreef. Het administratiekastje wat ik onder die blog noem in reacties hielp mij. En verder breng ik regelmatig wat naar de kringloop om ruimte te maken in de kasten. Dat gaat zo bij vlagen. Ken je dat?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat herken ik heel sterk. Bij ons hielp het ook toen we verhuisplannen kregen... ik ging anders naar al m'n spullen kijken.

   Verwijderen