zondag 3 juli 2016

Kleur jij nog binnen de lijntjes?

Talenten. We hebben ze allemaal. Sommige mensen menen dat ze nergens echt goed in zijn, maar dat is niet zo. Zeker niet. We hebben bij onze geboorte een blauwdruk meegekregen, en die is zo uniek, er is niemand in de wereld die dezelfde blauwdruk heeft als jij.

Jij bent uniek. Geloof je dat?

Wat ik zo jammer vind is dat kinderen al jong leren om binnen de lijntjes te kleuren... denk daar eens over na.


Dat zijn de lijntjes die volwassenen proberen aan te brengen in het leven van kinderen. De boodschap hierachter is: als je binnen mijn lijnen, mijn grenzen blijft, dan vind ik je goed genoeg! Maar o wee als je buiten de lijntjes kleurt... dan kan je het nog niet goed genoeg en moet er nog hard aan je gewerkt worden.

Het jammere van deze aanpak is dat het kind, zo jong als het is, niet leert om zijn eigen tekening te maken. Met andere woorden: om zijn eigenheid te ontdekken, om te laten zien en zelf te ontdekken wie hij of zij in werkelijkheid is!

Kinderen moeten vrij kunnen tekenen.
Dan ontdekken ze wie ze zijn!

Een kind wordt groter, wordt puber, wordt jongvolwassen. Juist in die tijd zullen deze kinderen verder moeten kunnen ontdekken wie ze zijn. Wat hun blauwdruk is.
En wat doen de meeste ouders? Bang als ze zijn om zelf een andere koers te varen dan al die duizenden andere ouders, onzeker als ze zijn... die ouders kaderen hun pubers zo sterk in, dat er hoogstens een kopie van henzelf tevoorschijn komt. Want datgene wat ze zelf misschien niet zo handig aangepakt hebben in hun leven, kunnen hun kinderen op deze manier nog goedmaken.

Maar arme kinderen. Die leren nooit zelf na te denken. Die leren nooit wie ze in werkelijkheid zijn. Die zullen nooit die persoon worden die God in gedachten had toen Hij hun blauwdruk schreef.

Ga op zoek naar jouw eigen blauwdruk.
Kom tot je bestemming.

We all have a unique blueprint, our own soul program with which we came to earth.
We recognize this as a feeling of happiness
when we think about what really makes us happy.

Wat is er voor nodig om erachter te komen wat jouw bestemming is?
Ga allereerst eens na waar je als klein kind al blij van werd. Wat hield jou bezig, wat was je hobby, waar was je goed in? Neem dat eens in gedachten mee naar de wereld waar je nu in leeft, in je hier en nu. Komt dat overeen met waar je nu blij van kan worden, wat je nu voldoening geeft? Of misschien zelfs... waar je van droomt maar wat buiten je bereik lijkt te liggen?
Als je die dingen voor jezelf helder hebt, ben je al een aardig eind op weg. In die richting moet je het zoeken. Een kind is ongecompliceerd. Die laat echt wel zien waar zijn of haar hart sneller van gaat kloppen. Als volwassene spreken er zoveel 'ja-maar' stemmetjes in je hoofd. Maar droom nou eens hardop!


Is dit nu later
is dit nu later als je groot bent
...
ik weet nog steeds niet wie ik ben

Wat een triest liedje eigenlijk. Maar in hoeveel levens is dit niet de alledaagse werkelijkheid? Daarom wordt het misschien de hoogste tijd om eens aandacht te besteden aan de vraag of jij je bestemming wel kent. Neem jezelf serieus. Dat deed jouw Maker toch ook?

Ga doen waar je van houdt,
laat je hart ontwaken
en inspireer anderen!


Dat is het mooiste: je gaat anderen inspireren. En dát is jouw uiteindelijke bestemming!
Je bent hier niet voor jezelf, maar je bent hier voor elkaar.

Liefs van Henny


2 opmerkingen:

  1. Mooie blog.

    Eh ... maar binnen de lijntjes kleuren is niet alleen negatief hoor. Het is heel goed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek. Ik vond het als kind heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Jedidja, dat geloof ik gelijk hoor... ik bedoelde het ook om te prikkelen en dan meer in de zin van grenzen. Er zit natuurlijk ook een andere kant aan. Bedankt voor je aanvulling!

    BeantwoordenVerwijderen