zaterdag 11 juni 2016

Normaal

... doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg!

Ik zocht even op internet op wat de definitie van 'normaal' is: "Normaal is datgene wat door de meeste mensen geaccepteerd wordt of dat wat de meeste mensen doen. Het wijkt niet af van de gangbare praktijk, ofwel iets verloopt volgens de regel."

Heb jij dat nou ook? Dat je je gewoon kan storen aan het woordje 'normaal'? Ik moet dan gelijk weer nader gaan uitpluizen: wat is dat 'normaal'? Aan welke standaard moet ik of moet iets dan voldoen wil het 'normaal' gevonden worden? En wie bepaalt dat eigenlijk? Cultuur, opvoeding, traditie, leeftijd, ... ?
Ik stel voor: het woordje 'normaal' schrappen we gewoon (ook al zo'n woord!) uit ons woordenboek!

Een klein verhaaltje:
Er was eens een jongetje dat aan geen enkele maatstaf voldeed. Niet aan een uitgerekende geboortedatum, niet aan ‘alles erop en eraan, volledig gezond’, niet aan de tijd dat hij zou moeten gaan zitten, lopen, praten, niet aan hoe hij zijn pen vasthoudt, niet aan zijn gedrag, … eigenlijk voldeed hij aan geen enkel schema. Nee, niets leek 'normaal' te gaan.

Ik kan je wel vertellen, als het je eigen kind betreft is dat best frustrerend. Althans, als je je laat leiden door de term 'normaal'.


Want niets was wat het leek en wat het leek was niets.
En al zeker niet 'normaal'.

Marcel Zimmer zingt: "Iedereen is anders". Toegegeven, kinderen kunnen dat beter accepteren dan volwassenen...Jezelf zijn. Dát is pas normaal. Maar weet jij wie 'jezelf' bent?
Is dat 'normaal' dat je dat soms even niet weet? Mag je zo nu en dan twijfelen aan 'jezelf'?Ik vind het altijd zo'n geruststellende gedachte dat David ook worstelde met deze vragen. Misschien niet zozeer de vraag "wat is normaal", maar zeker wel de vraag: "wie ben ik nou eigenlijk, wie is 'mezelf'"?
Lees Psalm 139 maar. Daar gaat hij helemaal terug naar het allereerste begin van zijn leven, vlak na de conceptie. Geweven in de schoot van zijn moeder, ontzagwekkend wonderlijk gemaakt, geborduurd zelfs!, gezien vanaf het begin van zijn menswording, nog ongevormd en onooglijk. Gekend door de Vader!Laat nou uitgerekend dat jongetje wat aan geen enkele menselijke maatstaf voldoet, een geliefd kind van de Vader zijn!

Als we dat maar nooit 'normaal' gaan vinden!
For I am Yours, You are mine!

Liefs van HennyGeen opmerkingen:

Een reactie posten