vrijdag 27 mei 2016

Storm

Hou jij ook zo van storm? Heerlijk de wind door je haren, je hoofd leeg geblazen, alle stof van je lijf gewaaid... het liefst aan de kust, bij de zee. Met van die hoge golven! Eigenlijk kennen we dat in Nederland helemaal niet, daarvoor raad ik je toch de kust van Australië aan. Echte golven, waar je de surfers in ziet duiken! Heerlijk!

Maar laten we het ook eens hebben over de storm in je leven. Hou je daar ook van?
Ik niet. Geef mij maar een zacht briesje, een aangenaam temperatuurtje en een overzichtelijk bestaan.
Vanwaar dan toch die stormen in het leven? Waaraan hebben wij te danken dat we zo af en toe dreigen onder te gaan in die échte golven, torenhoog? Waar je van gaat gillen! Schreeuwen of het niet nú voorbij kan zijn...?!

Natuurlijk, je kan het direct in een vakje parkeren: Genesis 3, de gebrokenheid van ons bestaan. En ja, wat mensen elkaar aandoen, dat is niet heel moeilijk te herleiden naar de zondeval. Daarna heeft God het beloofd: nooit, nooit meer zal het volmaakt zijn. En dat heb je aan jezelf te danken mens, aan je eigen stomme keus.

Lastiger wordt het als het gaat over (psychische) ziekten. Heel erg lastig. Dat kan ik niet zo snel herleiden naar die verkeerde keus van Adam en Eva in het Paradijs. Ze kozen wel voor het doen van het verkeerde, maar is het lijden van vandaag daarnaar terug te brengen?
Veel ziekten en kwalen vinden inderdaad hun oorzaak in een leefstijl en eetstijl die bij de schepping niet zo bedoeld was. Ik denk dat zelfs heel veel ziekte te herleiden is aan onze voeding, aan ons milieu, aan onze woonomgeving, aan stress, en ga zo maar door.
Maar er is toch ook veel lijden wat er gewoon is. Waar geen eenvoudige verklaring voor te vinden is.
En dan de grote vraag: waar is God in het lijden?

Daar is maar één groot antwoord op: heel dichtbij!

Leed Hij zelf niet intens in zijn leven en sterven? En leed Hij niet intens mee met ziekte en dood tijdens zijn leven op aarde? Zou Hij zoveel zieken genezen hebben, als Hij Zelf de auteur van ziekte zou zijn?
Kijkt Hij dan machteloos toe? Dat nooit! Dat is ook een groot antwoord, waar we ons dagelijks aan vast moeten houden. Hij blijft aanwezig, Hij blijft genezen, Hij verzacht en vertroost.
Soms moeten we door lijden geheiligd worden. Soms laat Hij lijden toe, waaruit Hij ons een les wil leren.
Denk aan het beeld van de boom in de storm. Iedereen weet dat hoe harder het stormt, hoe dieper de wortels zullen gaan. 

En als het lijden geheiligd is en soms over-lijden wordt...
dan zijn we voor eeuwig Thuis !!

En dat alles alleen omdat Jezus de Victorie kroon draagt en overwonnen heeft !!Liefs, Henny

Geen opmerkingen:

Een reactie posten