dinsdag 31 mei 2016

Rust

De uitdrukking "Onrustig blijft ons hart totdat het rust vindt in U" gaat over onrust en rust. De mens is onrustig. En dan niet in de zin van uiterlijke onrust, beweeglijkheid en dynamiek die positieve oorzaken kunnen hebben.
Als belangrijkste oorzaak van onze onrust noemt Augustinus, de bedenker van bovenstaande zin, eigenlijk een heel positieve: wij zijn geschapen naar God. Daarom in de eerste plaats is ons hart onrustig. Die onrust is door God Zelf geschapen. En die onrust zal ons uit moeten drijven naar Hem, zolang we op deze aarde leven.

Elke dag weer rusten bij Hem, bij het aanbreken van de nieuwe dag. Zoek de stilte op, de rust. Richt je op Hem, stem af op Hem en blijf in Hem.
Wat gebeurt er als we ons niet de hele dag door op God blijven richten? We gaan aan de slag met van alles wat er moet gebeuren. Op zich geen verkeerde dingen, maar het kan ons helemaal in beslag nemen: ons werk buitenshuis, de boodschappen, stofzuigen, kinderen van en naar school brengen, een bezoekje hier of daar, etc. Op zich niks mis mee, behalve als we het onafhankelijk doen van God. Dan is het goed mis, want de grondtoon van onze bezigheden, is 'druk, druk, druk', in plaats van 'rust mijn ziel in God alleen'.

En dan heb ik het nog niet eens over de schrikbarende onrust om een diepe leegte te vervullen, van de mens die geen persoonlijke relatie met God heeft. Of de mens die wel gelovig is, maar toch wel ernstig afgedwaald is. Beiden bezig met beter, mooier, anders, groter, nieuwer, hipper, etc. Het ene project is nog niet afgerond, of het volgende dient zich aan.

Ik breek een lans voor de ware gelovigen van vandaag: gij geheel anders!

Laat het zien in je bezigheden, niet gericht op het materiële, maar op de liefde tot je naaste. En zo tot God! God in onze naaste zien. Hem dienen door onze medemens nabij te zijn en (soms heel praktisch) bij te staan.
Afgezien van de voldoening die deze houding onszelf geeft, verheerlijken we God hiermee!
Als dat nou onze eerste gerichtheid mag worden en mag blijven, ... wat boeit het materiële ons dan nog?

"Zo blijft er dan een rust over voor het volk van God" (Hebreeën 4:9) 
Liefs van Henny

Geen opmerkingen:

Een reactie posten